Pemasaran Melalui Blog Atau Website. Di Mana Kebaikannya?

Bismillah.

Pemasaran melalui blog dan website atau laman web? Di mana kebaikannya?

Okay di sini saya akan ceritakan sedikit sebanyak kebaikan menggunakan pemasaran melalui blog. Sama ada blog sendiri ataupun blog orang lain.

.

Persoalannya di sini, kenapa perlu pasarkan barangan dan perkhidmatan anda menggunakan medium sperti blog dan website? Jawapan ini sudah wujud sebenarnya sejak sekian lama sejak kewujudan internet itu sendiri.

Ramai orang salah menyangka bahawa apalah sangat pemasaran menggunakan blog dan website ini dan impaknya kepada orang ramai.

Ya.

Ramai orang tak nampak impak pemasaran melalui blog ini kepada bisnes dan servis mereka. Kerana mereka masih tertumpu kepada kaedah pemasaran konventional yakni pemasaran melalui tv, surat khabar dan majalah sedangkan di dunia tanpa sempadan hari ini, orang ramai lebih cenderung untuk menggunakan laman sosial dan google.

Kenapa begitu?

Google. satu entiti yang tidak asing lagi kepada kita, malahan facebook juga pada awalnya menggunakan medium google untuk memasarkan laman web mereka. Tidak termasuk beribu-ribu laman web yang lain yang menggunakan perkhidmatan yang sama.

Persoalannya, kenapa facebook yang terkenal itu turut menggunakan Google pada masa itu? Nah. sekarang anda dapat jawapannya di manakah kedudukan Facebook sekarang ini.

Google adalah Enjin Carian Tak Terkalah.

Ya. Tak terkalah.

Walaupun beribu-ribu enjin carian wujud di dunia ini, mereka masih lagi tidak mampu untuk mengalahkan google daripada kedudukan pertama enjin carian yang paling banyak di gunakan di seluruh dunia. Tidakkah anda takjub kepadanya?

.

“Jadi, apa kaitan google dengan pemasaran melalui blog?”

.

Ok. Katalah anda ada satu produk yang bagus. Sabun misalnya. Dan anda tahu bahawa produk anda itu bagus dan anda mahu orang lain juga menggunakannya dan mendapatkan kebaikan daripadanya.

Baca juga :  Bila Hati Berbicara Dalam Diam.

Tetapi tahu bahawa anda bukanlah seorang pandai dan bijak dalam membangunkan ataupun membuat promosi menggunakan medium blog dan laman web. Lebih-lebih lagi tentang cara mengendalikan blog. Maka anda perlukan bantuan pakar untuk melakukannya.

.

“Jadi, apa perlu saya lakukan?”

.

Soalan yang bagus,  kerana itulah wujudnya kami di sini, “kami” dalam artikata lain adalah saya dan rakan kongsi yang akan membantu mempromosikan produk mahupun laman web anda melalui rangkaian blog dan website kami.

Anda harus tahu bahawa di negara luar, pemasaran melalui blog bukanlah sesuatu yang luar biasa malah ia adalah salah satu daripada cara untuk membina jenama tanpa perlukan pelaburan yang mahal dan berbentuk short term promotion seperti yang anda lakukan menggunakan medium Facebook ads dan juga Google Adwords.

.

Jika anda mahu mendapatkan perkhidmatan kami, anda boleh PM saya di Facebook seperti dalam post di bawah ini.

Jangan lupa untuk berikan kami detail mengenai produk yang ingin anda promosikan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *