Suruhanjaya-Suruhanjaya di Malaysia.

Pernahkah kalian dengar senarai suruhanjaya-suruhanjaya di Malaysia? Jika belum pernah. Silakan baca.

Bila di sebut Suruhanjaya, perlu kita tanamkan di dalam minda kita bahawa ianya adalah satu kuasa di bawah kuasa Yang Di Pertuan Agong.

Ketua Pesuruhjaya pula adalah jawatan yang di lantik dengan pengesahan YDPA dengan mempertimbangkan nasihat daripada Perdana Menteri.

berlainan dengan jawatan-jawatan dalam kerajaan yang lain. Ketua Pesuruhjaya bagi Suruhanjaya adalah sebuah badan bebas dalam negara tanpa campurtangan pihak eksetutif mahupun kehakiman.

Ia bertindak dalam kapasiti kuasa yang di letakkan di bawah payung kuasa Yang Di Pertuan Agong.

Maka sebarang campurtangan parti politik ataupun pihak luar akan secara automatik mencampuri kuasa YDPA. Dengan kata lain ia satu perbuatan derhaka dan biadab.

Antara suruhanjaya yang perlu kita tahu adalah.

1. Suruhanjaya Pilihan Raya
2. Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia
3. Suruhanjaya Perkhidmatan Awam.
4. Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran
5. Suruhanjaya Tenaga
6. Suruhanjaya Syarikat Malaysia
7. Suruhanjaya Koperasi Malaysia
8. Suruhanjaya Pasukan Polis
9. Suruhanjaya Perkhidmatan Kehakiman dan Perundangan

dan banyak lagi Suruhanjaya yang kuasanya terletak di bawah YDPA.

Di dalam peringkat negeri pula, Suruhanjaya boleh ditubuhkan di bawah kuasa Sultan mahupun Yang DiPertua Negeri.

Semuanya tertakluk kepada bidang kuasa yang di peruntukkan ke atas Suruhanjaya tersebut.

Perkara 139, Fasal 4, Perlembagaan Persekutuan menyebutkan bahawa,

“Suruhanjaya Perkhidmatan Awam hendaklah terdiri daripada anggota yang berikut yang dilantik oleh Yang di-Pertuan Agong menurut budi bicaranya tetapi selepas menimbangkan nasihat Perdana Menteri dan selepas berunding dengan Majlis Raja-Raja, iaitu, seorang pengerusi, seorang timbalan pengerusi dan tidak kurang daripada empat orang anggota lain; tetapi bilangan anggota lain itu tidak boleh, sehingga diperuntukkan selainnya melalui perintah oleh Yang di-Pertuan Agong, melebihi tiga puluh.”

Oleh itu, apabila berbicara tentang Suruhanjaya, kita hendaklah menanamkan nota di dalam kepala bahawa ia adalah satu badan bebas yang kuasanya tertakluk kepada perintah Yang Di Pertuan Agong. Apabila sebarang tindakan suruhanjaya di persoalkan dan di tentang, maka secara sedar atau tidak kita telah menentang kuasa Yang Di Pertuan Agong itu sendiri.

Baca juga :  Masalah Utama Seorang Blogger Adalah . . .

Meskipun selepas menerima nasihat daripada Perdana Menteri dan Majlis Raja-Raja, Yang Di Pertuan Agong masih berhak dan mempunyai kuasa untuk menolak atau menerima sesuatu perkara berbangkit berkaitan suruhanjaya.

Baginda juga berhak untuk mewujudkan suruhanjaya baru selaras dengan peruntukan kuasa di dalam Perlembagaan Persekutuan.

Semoga apa yang aku kongsikan di sini mampu membuka mata dan minda lebih ramai orang tentang peranan sebenar SURUHANJAYA di Malaysia.

Salam Perjuangan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *