Bila Pengarah Jabatan Kerajaan Sendiri Rasuah..

Aku bukan nak ambil kisah sangat.

Tapi bila Ketua Pengarah jabatan kerajaan sendiri rasuah dan menyeleweng dana bantuan kerajaan. Aku fikir, kerajaan mesti mengambil langkah drastik berisiko tinggi demi menjaga perbendaharaan kerajaan daripada orang-orang yang seperti ini.

Terbaru, kes Ketua Pengarah dan Timbalan Ketua Pengarah Jabatan Air Negeri Sabah yang di beritakan telah memonopoli dan menyelewengkan dana pengurusan bekalan air negeri Sabah dengan memberikan projek-projek bekalan air kepada ahli keluarga dan saudara mara.

Pegawai Pengarah Jabatan Kerajaan di Tahan SPRM

Perkara ini sudah pasti bukan satu isu kecil kerana jumlah yang terlibat mencecah berbillions ringgit malaysia. Apabila ketua pengarah jabatan kerajaan sendiri sudah melakukan rasuah dan penyelewengan, maka suka atau tidak, sudah pasti ramai lagi ketua-ketua jabatan kerajaan di seluruh negara perlu di siasat dan di ambil tindakan.

Aku sebenarnya kagum dengan Ketua Pengarah SPRM yang baru, Datuk Dzulkifli Ahmad yang sejak di lantik menjawat jawatan Ketua Pesuruhjaya SPRM yang baru bermula 1hb Ogos 2016, sudah banyak kes-kes rasuah di buka dan di siasat di seluruh negara termasuk kes pengarah-pengarah jabatan kerajaan yang boleh di sebut sebagai JERUNG BESAR.

OPERASI MENANGKAP JERUNG BESAR.

Operasi menangkap jerung besar bukan satu tugas mudah. Tetapi di mana ada kemahuan di situ pasti ada jalan. Tahukah kalian bahawa ramai ketua-ketua pengarah dan pegawai-pegawai SPRM persekutuan mahupun negeri telah di siasat ataupun di turunkan pangkat ataupun di tukarkan sejak Datuk Dzulkifli Ahmad menjadi Ketua Pesuruhjaya SPRM yang baru.

Berita-berita ini tidak di hebahkan kepada media jadi tidak ramai orang tahu tetapi bagi yang sering mengambil tahu peristiwa semasa, mereka akan tahu mengenainya. Tindakan yang dilakukan oleh ketua pesuruhjaya yang baru tidak mungkin akan berjaya sekiranya tidak mendapat sokongan padu daripada kerajaan mahupun pihak polis.

Baca juga :  Suruhanjaya-Suruhanjaya di Malaysia.

Tetapi sebagai badan yang di lindungi di bawah kuasa Yang di Pertuan Agong, maka SPRM mempunyai kuasa yang melebihi kuasa polis mahupun tentera dalam melakukan pendakwaan dan penyiasatan kepada yang terlibat dengan rasuah.

DIMENSI BARU PERANG TERHADAP RASUAH.

Tindakan-tindakan mengejutkan oleh SPRM sejak perlantikan ketua pesuruhjaya yang baru merupakan satu dimensi baru dalam agenda kerajaan untuk membanteras rasuah dan salah guna kuasa oleh pegawai-pegawai kerajaan di seluruh negara.

Ia bukan satu tugas mudah kerana isu rasuah ini telah menjadi barah sejak di zaman Mahathir Iskandar Kutty lagi di mana yang sering menjadi mangsa hanyalah ikan-ikan bilis kecil sedangkan jerung-jerung besar seringkali terlepas daripada sebarang siasatan dan pendakwaan dengan alasan kekurangan bukti.

Maka aku melihat dimensi baru ini menunjukkan komitmen tinggi kerajaan sedia ada dalam memerangi rasuah yang telah bermaharajalela sejak sekian lama.

Satu pujian untuk SPRM dan ketua pesuruhjaya barunya, Datuk Dzulkifli Ahmad.

Senarai Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia

Tan Sri Harun Bin Hashim – 10 Ogos 1967 – 25 Mac 1971
Tan Sri Ibrahim Bin Salleh – 25 Julai 1971 – 4 November 1977
Dato’ Abdullah bin Ngah – 5 November 1977 – 26 Ogos 1981
Dato’ Abdul Aziz bin Ahmad – 27 Ogos 1981 – 15 Mei 1985
Tan Sri Dato’ Abu Bakar Mohd. Noor – 16 Mei 1985 – 30 Julai 1987
Tan Sri Zulkifli bin Mahmood – 31 Julai 1987 – 15 Julai 1994
Dato’ Shafee bin Yahaya – 16 Julai 1994 – 13 September 1998
Dato’ Ahmad Zaki bin Haji Husin – 24 Mac 1999 – 23 Mac 2001
Datuk Seri Zulkipli bin Mat Noor – 1 April 2001 – 31 Mac 2007
Dato’ Sri Haji Ahmad Said bin Hamdan – 1 April 2007 – 31 Disember 2009
Tan Sri Haji Abu Kassim bin Mohamed – 1 Januari 2010 – 31 Julai 2016
Datuk Dzulkifli bin Ahmad – Mulai 1 Ogos 2016

Selitan Berita Penahanan JERUNG BESAR.

  1. SPRM tahan pengarah, timbalan kumpul  kekayaan RM50 juta di Sabah

  2. Pengerusi sebuah bank bergelar ‘Tan Sri’ ditahan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) – 29 Ogos 2016
  3. Seorang pegawai kanan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) bergelar Datuk Seri yang ditahan – 16 Ogos 2016
  4. Datuk miliki 31 unit kondo mewah di tahan. – 24 Ogos 2016
  5. Siri Operasi Tahan dan Tangkap Pegawai Kerajaan Rasuah oleh SPRM – 19 September 2016
Baca juga :  1MDB Dan RM2.6 Billion - Fakta Atau Auta

Apa yang aku tunggu-tunggu sejak sekian lama kini sudah mula berjalan dengan jayanya. Maka selepas ini bolehlah kita melihat siapakah yang sedang menjerat diri mereka sendiri dalam kes-kes rasuah terbesar dalam sejarah Malaysia.

Selamat maju jaya SPRM !

Incoming search terms:

  • orang yang terlibat kes pengarah jabatan air sabah
  • pengarah jabatan bekalan air sabah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *