Masalah Utama Blogger Baru Nak Mula

Ok.

Kali ini aku akan cerita tentang masalah utama bagi blogger yang baru nak mula berblog.

Bukan mudah nak buat blog kita bertahan lama. Lagi-lagi untuk menjadi tumpuan orang banyak dalam mencari informasi yang berguna.

Aku juga seperti itu dulu. Aku menulis bukan kerana nama. Tapi aku menulis kerana aku memang suka menulis dan menyuarakan pandangan aku berkaitan tentang kehidupan.

Aku menulis kerana aku juga ingin berkongsi pengalaman-pengalaman aku mengenai pekerjaan, kehidupan dan ilmu-ilmu yang aku ada. Bukan kerana aku fokus kepada nak buat duit mahupun nak dapatkan populariti.

Tetapi aku lakukannya kerana aku mahu berkongsi sesuatu kepada khalayak pembaca. Lagi-lagi selepas aku tahu sedikit sebanyak mengenai blog dan optimasi enjin carian.

JADI, apa masalah utama blogger baru nak mula?

Masalah yang sering di hadapi oleh blogger yang baru nak mula menulis adalah trafik. Ya, trafik itu bermaksud pembaca. Bagi blogger baru, mereka perlukan trafik dan pembaca untuk menjadi pemangkin semangat bagi mereka terus menulis dan menulis.

Tanpa trafik, berapa banyak pun artikel yang mereka tulis tidak akan bermakna. Maka eloklah sekiranya mereka fokuskan kepada trafik. Kita kena lihat bahawa ramai blogger popular dua tiga tahun lepas sudah tidak aktif lagi dalam menulis di blog kerana mereka kehilangan sesuatu yang amat bermakna bagi seorang blogger iaitu, PEMBACA.

Bayangkan jika dahulu orang sering datang ke blog mereka dan kini orang sudah tidak lagi datang ke blog mereka, jika ada komen pun hanya dua tiga kerat sahaja yang komen. Sudah pasti itu menjejaskan kualiti penulisan mereka dan keinginan mereka untuk terus menulis.

Baca juga :  Siapa Aku Sebelum Menjadi Blogger?

Jadi, blogger baru kena dan harus tahu mengenai perkara ini, satu jalan penyelesaian adalah dengan memfokuskan blog kita kepada perkongsian informasi tetapi di tulis dengan gaya tersendiri dan bukannya copy paste  artikel dan entri orang lain.

Ini sangat penting supaya kita akan membina jenama dengan gaya penulisan kita yang tersendiri. Bukannya ikut orang lain. Kerana jika ikut orang lain, penulisan kita tidak akan ada identiti yang tersendiri.

Selain itu, kalian boleh juga baca artikel aku mengenai masalah utama blogger yang sering mereka hadapi dalam kehidupan sebagai blogger di artikel masalah utama blogger ini.

Semoga apa yang aku kongsikan ini memberikan manfaat kepada kalian yang membacanya.

Ingat satu ASAS blogger yang ini sudah cukup.

“TULIS TERUS PUBLISH”.

Salam Perjuangan.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *