Masalah Utama Seorang Blogger Adalah . . .

Kalian adalah blogger?

Adakah kalian tahu masalah utama seorang blogger adalah apa?

Adalah masalah yang paling sering di hadapi oleh seorang blogger. Baik blogger baru mahupun blogger lama. Masalah inilah yang sering membunuh blogger sejak dari dulu sehinggalah sekarang.

“KONSISTENSI DALAM MENULIS.”

Ya.

Konsistensi dalam menulis adalah masalah utama yang di hadapi oleh para blogger sama ada di dalam mahupun di luar negara. Masalah yang sering menghantui kita. Jika berkaitan idea, kita boleh dapat banyak idea untuk di tulis di dalam entry blog.

Tetapi.

Menulis entri itulah yang sering menjadi masalah kepada kita sebagai blogger. Seringkali apabila sedang menulis, kita tersangkut pada ayat-ayat yang kita rasa mahu letak tetapi kita rasa tidak sesuai untuk di letakkan. Ketika itulah mood kita untuk menulis hilang begitu sahaja. Kerana kita tersangkut padanya.

Jadi, bagaimana hendak menyelesaikannya?

1. Apabila kalian mengalami sindrom penulisan tersangkut ini. Apa yang perlu kalian lakukan adalah teruskan sahaja menulis taip apa yang terlintas di kepala kalian. Seperti mana apa yang sedang aku lakukan sekarang ini.

2. Abaikan kesalahan tatabahasa ataupun segala macam koma atau pun segala macam kebluran yang sedang bersarang di dalam kepala kalian. Teruskan sahaja menaip entry sehingga kalian rasakan bahawa kalian sudah penat untuk menaip.

3. Jangan Save Draft penulisan kalian. kerana kalian tidak akan tahu bila lagi kalian akan buka semula draft tersebut untuk menulis. Seperti yang selalu terjadi kepada aku. Ada berpuluh-puluh artikel yang berada dalam draft box aku tanpa keinginan untuk membuka dan menyambung semula penulisannya.

4. Jika kalian rasa penat. minum air sebentar atau pandang sekeliling dan kemudian sambung semula penulisan. Jika tidak, di khuatiri kalian akan mengalami sindrom otak jammed. haha.

5. Teruskan menaip dan menaip tanpa fikirkan perkara-perkara yang lain yang kalian rasa perlu ada. Bukannya kalian tak boleh edit semula artikel tersebut untuk tambah apa yang kalian rasa sesuai untuk di tambahkan.

6. Pastikan kalian terus menaip sehingga artikel kalian mencukupi sehingga 300 patah perkataan kerana ia penting untuk menjamin kualiti blog dan artikel kalian dalam enjin carian Google, Bing dan Yahoo.

7. Seelok-eloknya jika mampu hendaklah taip sehingga 350 patah perkataan ke atas. Begitu lebih baik.

Ketika kalian membaca perenggan ini, tanpa kalian sedar bahawa aku telahpun mencukupkan lebih 300 patah perkataan pada point nombor 6. Hahaha.

Mudah sahaja kan untuk terus menulis tanpa perlu pening dengan hal-hal yang tidak bersangkutan.

Untuk menjamin konsistensi kalian juga. Hendaklah kalian belajar bikin Scheduled Post. Iaitu, kalian tulis dulu entry banyak-banyak dan kemudian tetapkan tarikh dan waktu ianya perlu di publish. Dan itulah yang sering aku lakukan kepada blog-blog aku yang lain.

Selamat menulis dan menaip dengan jayanya. Dan semoga kalian juga mampu menjadi blogger-blogger hebat setaraf dengan blogger-blogger hebat di Malaysia dan di dunia.

Standing Alone is Enough

Baca juga :  Kenapa Aku Benci Mahathir?

6 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *