Azizan Osman Dan PHD Palsu.

Sekarang ini di facebook dan blog penuh dengan cerita tentang Azizan Osman dan PHD palsu.

This slideshow requires JavaScript.

Bukan sesuatu yang luar biasa kedengaran. Malah berita ini dah lama keluar sejak dulu lagi. Termasuk kisah dia mem-bogus-kan universiti dalam dan luar negara. Cuma kali ini dia tersalah langkah dengan mem-bogus-kan Ijazah Doktor Falsafah (Kepujian) dari Universiti Malaya.

Perkara ini menjadi bualan para netizen apabila Universiti Malaya membuat press release bahawa mereka tidak pernah memberikan ijazah Doktor Falsafah kepada Azizan Osman dalam Bidang Keusahawanan. Dari situlah ianya menjadi lebih besar apabila netizen mula mem-viral-kannya.

Bagi orang yang tidak biasa dengan permainan scammer dari dunia luar, maka mereka tidak akan tahu bagaimana modus operandi kumpulan-kumpulan scammer seperti ini.

Baca juga :  Suruhanjaya-Suruhanjaya di Malaysia.

Jika dahulu pernah kecoh dengan kes AC Mizal mendapat gelaran Datuk dan menggunakannya sebelum masanya, dan kemudian pula heboh dengan kisah artis bernama Fazley Yaacob yang mem-bogus-kan universiti dari luar negara untuk gelaran Doktor dan menggunakan gelaran tersebut untuk menganjurkan kursus-kursus motivasi termasuk ke sekolah-sekolah. Tidak termasuk lagi menggunakannya untuk membina kolej sendiri.

Semua ini bukan kisah baru bagi sesiapa sahaja yang mengambil tahu perkembangan dunia semasa. Kerana ia memerlukan kita berfikir dengan kritis dan bukan menerima sahaja apa yang disumbatkan kepada kita.

PROFIL PALSU OLEH AZIZAN OSMAN.

Dalam mana-mana profil individu, kita akan tahu perkara-perkara yang menarik. Tetapi satu aspek yang perlu kita ambil perhatian adalah mengenai tarikh dan tahun. Dua perkara ini adalah perkara paling basis untuk kita mengenai kesahihan profil sesuatu individu mahupun syarikat.

Melihat kepada profil Azizan Osman, kita takkan jumpa tarikh yang tepat walaupun sekecil hama melainkan tarikh yang bersifat umum. Belum termasuk lagi tarikh dia melakukan phd. Tarikh penerimaan ijazah dan sebagainya.

Semua yang mengelirukan ini telah berjaya dikaburkan dengan menggunakan medium Magnet Minda yang telah berjaya membrainwash lebih setengah juta orang untuk join.

Baca juga :  Gambar Kad Pengenalan Perdana Menteri Malaysia

Ada berjuta-juta orang yang kaya dan berjaya yang boleh di contohi dan menjadi motivasi anda.

bukannya kisah cerita air liur dari seorang yang entah dari mana kemudiannya menjual air liurnya dengan harga beribu-ribu atas kapasiti ingin membantu lebih ramai orang berjaya.

lebih 600,000 yang telah menjadi pelatihnya katanya. dan hanya ribu-ribu (itupun jika betul bukan cerita buat-buat) yang telah berjaya.

daripada 600 ribu itu, ambillah contoh 6000 orang telah berjaya bermaknya hanya 0.01% sahaja yang berjaya jadi jutawan.

katakanlah anda bayar RM100 untuk setiap sesi. jika 600,000 dikali dengan RM100

600 000 x RM100 = RM60juta

anda fikirkan sendiri lah bagaimana wang RM60juta (paling sedikit) mampu mengubah hidup seseorang.

belum lagi jika caj tersebut RM200, RM1000, RM10ribu, RM20ribu?

ada akal kan? Bayar RM20 ribu hanya untuk dengar orang bercakap?

GILA.

Baca juga :  Cara Nak Ringankan Dan Lajukan Blog / Website

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *