Bila Hati Berbicara Dalam Diam.

Bila Hati Berbicara Dalam Diam

Katakan sesuatu yang tidak pernah disebut oleh hati bila hati berbicara.

Bukan mudah untuk menurut segala macam pandangan kiri kanan depan dan belakang sebelum menuntaskan sebuah ketikan jemari ke atas aksara yang menjadi kata-kata.

Bukan seperti mencurahkan air dari besi bernama paip yang mana bila dibukakan sahaja kuncinya, maka berjejeranlah air mengalir. Idea tidak datang dalam jangkamasa sesaat. Tetapi ia datang dalam kepayahan jemala memikirkan setiap sebab dan akibat untuk sesuatu permasalahan yang perlu di selesaikan.

Tidak semua orang mampu berkata benar sekalipun pahit dan tidak juga semua orang mampu untuk berbicara tanpa melukai orang lain. Kerana itu dalam banyak kata sabda, Lebih baik diam adalah penyelesaian kepada kekusutan yang ada.

Diam tidak bermakna kita salah. Juga tidak bermakna kita benar. Tetapi diam mampu menenangkan keadaan dalam suatu kekecohan yang tak terhilangkan.

Ambil contoh misal bahawa di dalam satu peperangan. Bila mana ada suatu suara yang KASAR, KUAT, NYARING, LANTANG menuntut semuanya untuk diam. Ketika itu jika semuanya diam. Adakah kita akan melihat darah mengalir tertumpah lagi? Sudah pasti tidak bukan?

Begitu pula halnya dalam keadaan haru-biru dan kekecohan di mana-mana, diam adalah jalan penyelesaian terbaik untuk menjernihkan suasana. Seumpama arus dari perbukitan yang mengalir deras selepas hujan. Apabila ia sudah diam, masihkah kita akan lihat kemusnahan yang dibawakan olehnya?

Namun begitu, tidak semua perkara perlu di diamkan. Misal contohnya adalah apabila kalian melihat kezaliman dan penganiayaan dan penipuan, maka hendaklah kalian mencegah, baik dengan tangan, mulut ataupun dengan hati. Dan dengan hati itulah pula SELEMAH-LEMAH iman.

Baca juga :  Pemasaran Melalui Blog Atau Website. Di Mana Kebaikannya?

Kata-kata sabda bukanlah kata-kata yang boleh di pandang sebelah mata. Kerana di setiap ungkapan itu tertera hidayah dan hikmah dari Yang Maha Esa.

Tetapi berapa ramaikah daripada kita yang mengambil pengajaran dan manfaat daripada apa yang telah disampaikan oleh rasul-rasul. Berapa ramai pula di antara kita yang mengikut nafsu serakah demi kecintaan kepada dunia dan mengabaikan pesanan para rasul yang pilih oleh Allah sebagai panduan dan contoh ikutan yang baik?

Wallahua’lam.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *