Baru Pokemon Go, Belum Lagi Dajjal.

Bismillahirrohmaanirrohiiimm.

Baru saja Pokemon Go yang di hantar. Belum lagi Dajjal.

Itulah ayat yang saya baca di ruangan fesbuuk yang mana sedikit sebanyak menjelaskan satu perkara bahawa kita sanggup membuang akhirat demi dunia.

Pokemon Go, permainan yang kini viral di dalam media sosial, telah mendapat ulasan para cerdik pandai yang tidak sedikit. Malah, ahli-ahli agama juga turut mengulas mengenainya sehingga mengeluarkan fatwa bahawa bermain permainan ini adalah haram.

KENAPA HARAM?

Sudahlah melalaikan, di tambah pula membahayakan nyawa dan keselamatan diri sendiri bahkan orang lain juga. Jika ada yang berkata, “alah, pandailah kami jaga keselamatan diri sendiri.”

Ya. keselamatan diri anda sahaja. Bagaimana pula dengan orang lain? Tidak termasuk lagi bahawa applikasi ini membolehkan ianya membaca setiap kandungan dalam kad memori anda. Bagaimana jika dalam kad memori anda itu ada fail-fail sulit yang sememangnya tidak boleh didedahkan kepada umum? Misal contoh, gambar2 yang tidak menutup aurat dengan sempurna? Mungkin bukan anda, tetapi saudara mara anda? Keluarga anda? Bukankah itu merbahaya?

LAWAN DAN MAKI MUFTI

Baru sahaja dua hari Pokemon Go di lancarkan secara rasmi di Malaysia, ada manusia sanggup melawan malah memaki Mufti yang mengeluarkan hukum berdasarkan situasi dan keadaan yang bakal terhasil akibat permainan yang melalaikan ini.

Kita semua tahu bahawa menghadap smartphone ketika berjalan-memandu-berbasikal atau menunggang motorsikal adalah perkara yang boleh menyebabkan kemalangan bahkan kematian. Apatah lagi di mana-mana sahaja orang akan hanya memandang smartphone mereka demi mendapatkan pokemon.

Baik di rumah, di sekolah, pejabat, tempat percutian, tempat makan, masjid, tempat beribadat lainnya dan sebagainya.

Baca juga :  Masalah Utama Blogger Baru Nak Mula

Adakah ianya membawa satu kebaikan? Tidak kan? Jadi apa perlunya ianya di pertahankan?

Pokemon Go Malaysia

DI TEMBAK MATI KERANA MENCEROBOH RUMAH ORANG DEMI POKEMON GO.

Seorang remaja lelaki berumur 18 tahun maut di tembak mati ketika mencerobohi rumah orang untuk mendapatkan pokemon bersama rakannya di Guatemala.

Sementara itu di UK, seorang lelaki melanggar kereta polis disebabkan terlalu khusyuk melihat skrin smartphone-nya.

Tidak termasuk banyak lagi kes-kes yang lain yang banyak di seluruh dunia. Hanya kerana sebuah permainan dalam talian, ramai orang menjadi mangsa.

PENDAPAT SAYA

Saya sendiri mempunyai permainan kegemaran sama seperti orang lain.

Suka saya ingatkan, setiap apa pun yang di hasilkan oleh manusia sudah pasti ada baik dan buruknya. Terpulanglah kepada diri kita sendiri untuk menilaikannya. Jika rasa bermain permainan kegemaran itu baik untuk kita, teruskanlah.

Tetapi jika tidak. Hentikanlah sebelum menjadi penyakit yang tak terubatkan.

“Baru hantar Pokemon Go dah maki Mufti. Bila hantar Dajjal nanti, sanggup lawan Nabi.”

.

Salam Perjuangan.

4 comments

  1. Dalam banyak – banyak game yang melanda Malaysia, ini yang paling kuat pengaruhnya. Tak sampai berbulan pun lagi. Hebat betul. Itu lah, sampai macam – macam yang jadi. Lepasni apa pula.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *