Bila Hati Tak Tenang

Apa akan berlaku bila hati tak tenang?

Macam-macam hal kita akan hadapi sekarang ini. Semuanya menyerang akal dan emosi. Daripada masalah remeh kehidupan seharian sehinggalah kepada perebutan kuasa antara pemimpin dan ahli politik.

Tidak termasuk lagi masalah penyelewengan yang dilakukan oleh para pemimpin. Semuanya menyerang kehidupan harian kita lebih-lebih lagi dengan pengaruh dunia internet dan media sosial.

Bukan senang nak menghadapi semua ini. Apa-apapun kita kena hadapi juga kerana lambat laun ianya pasti akan menghambat kehidupan kita.

TETAP TENANG.

Dalam menghadapi segala macam ujian dan dugaan dunia, ketenangan adalah senjata paling ampuh yang akan membantu kita dalam sukarnya kehidupan. Bukan suatu yang mudah untuk sentiasa bersikap tenang, tetapi itulah yang sentiasa kita perlu amalkan dalam kehidupan seharian.

Baik ketika senang, susah, marah, sedih dan sebagainya, kita harus ingat akan sabda Nabi.

“Orang Yang Paling Kuat Bukanlah Orang Yang Mampu Menewaskan Ramai Musuh Berseorangan Tetapi Dia Adalah Orang Yang Mampu Menahan Tangannya di Saat Dia Marah.”

Juga kata-kata Ali Bin Abi Talib Radhiallahuanhu yang berkata ketika musuhnya meludahnya di dalam peperangan.

” Aku memerangi mu kerana ALLAH, tetapi ketika kamu meludahiku, aku tidak mahu membunuhmu kerana amarah.”

SUKARNYA UNTUK TENANG.

Ketenangan adalah kunci kedamaian dalam mencari solusi dan penyelesaian dalam segala macam permasalahan baik tentang dunia mahupun tentang akhirat. Ia penting bagi mengelakkan tindakan luar kawal yang boleh mengundang tindakan kekerasan berlaku.

Ketenangan walaupun mudah di cakap tulis, namun untuk mengamalkannya bukanlah semudah itu.

Semoga di setiap tindakan kita dalam menghadapi apa saja cabaran dan dugaan, kita akan mampu untuk bersikap tenang, rasional dan tabayyun iaitu menyelidiki dahulu sesuatu yang menjadi pokok permasalahan yang kita hadapi.

Baca juga :  Masalah Utama Blogger Baru Nak Mula

Soalan saya, adakah anda sedang dalam keadaan yang tenang?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *