Lambang Kejayaan

Bismillahirrohmanirrohiimm..

Lambang kejayaan adalah harta yang bertimbun?

Itulah yang sering kita dengar tentang lambang kejayaan bagi orang kebanyakan. Bagi kita, kejayaan adalah di ukur melalui harta yang berjaya di kumpul dan apa yang telah berjaya di capai. Majoriti kejayaan di ukur melalui harta. Itu normal.

Kita terlupa bahawa kejayaan bukanlah milik orang-orang yang kaya. boleh jadi kejayaan adalah milik orang-orang yang miskin. ataupun boleh jadi milik orang-orang yang sederhana. Boleh jadi juga milik orang yang tidak memiliki apa-apa.

Ukuran kejayaan jika di lihat pada apa yang di hidang di depan mata bukanlah suatu kejayaan hakiki. Ada orang yang kaya dengan wang ringgit dan harta yang bertimbun, namun dalam banyak hal, dia adalah seorang yang gagal. Salah satu daripada kegagalan dia mungkin adalah kegagalan untuk mengawal kehendak hawa nafsu yang cintakan dunia.

Ada orang yang di pandangan ramai dia popular, hebat, ternama, namun dari segi yang lain pula dia adalah seorang yang gagal. Kerana jika sekiranya semua manusia yang menggelarkannya itu adalah BUTA, maka sudah pasti dia bukannya apa-apa.

Misal contoh, ramai orang berkata, artis itu berjaya, pelawak itu berjaya, si fulan itu berjaya, sedang hakikat bahawa dia hanya berjaya pada pandangan manusia. Dan sekiranya manusia itu buta tidak bisa melihat, kejayaan dia bukanlah apa-apa.

Misal contoh lagi, andai saja seorang rakan kamu telah berjaya, dia memiliki semua apa yang diidamkan oleh manusia. Dia punya kereta mewah, dia punya rumah mewah, dia punya segala apa yang di impikan oleh semua manusia dalam kehidupannya, namun dalam satu perkara yang lain, dia gagal. Gagal untuk menjadi mungkin sebagai seorang anak yang baik, abang yang baik, adik yang baik, kakak yang baik, cucu yang baik, bapa yang baik, ibu yang baik ataupun manusia yang baik. Dan mungkin saja sebagai seorang kawan yang baik.

Baca juga :  Kenapa Aku Benci Mahathir?

Adapun, ketika manusia memperhitungkan kejayaan sebagai salah satu daripada kehendak dunia yang perlu di capai, ketahuilah bahawa ada beribu-ribu juta manusia yang membuang segala harta yang telah di kumpul oleh mereka demi mencapai satu tingkat hidup yang di namakan akan ia sebagai KEDAMAIAN.

Hidup ini terlalu singkat untuk kita kejar apa itu dunia. Jadi nikmati saja apa yang ada. Syukur untuk setiap rezeki dan anugerah, besar atau kecil. sedikit atau banyak. Kerana ramai orang di luar sana mencari erti sebuah kedamaian yang abadi.

Jika tidak mampu memiliki sesuatu, belajarlah untuk memberi sesuatu.

Semoga bertemu lagi.

3 comments

  1. Betul la tu bro, banyak yang aku perhatikan, kadang2 orang berjaya kat satu bahagian, kat bahagian lain dia gagal… setiap dari kita ada kekuatan dan kelemahan masing-masing. Yang penting muhasabah diri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *